Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Yumaklı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında araştırma enstitülerinde geliştirilen yeni çeşitlerin tescil sürecinin tamamlandığını bildirdi.
Yumaklı, açıklamasında, “Yerli tohum çeşitlerimizle tarımsal üretime güç katıyoruz. Araştırma enstitülerimizde geliştirilen 39 yeni çeşit daha tescil edildi. Bu çeşitler, toprağımızın bereketi ve çiftçimizin emeğiyle buluşarak milli ekonomimize önemli katkılar sağlayacak. Ülkemize ve üreticilerimize hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.
Yerli Tohum Sayısı 1087’ye Ulaştı
Bakanlığın paylaştığı verilere göre, tarla bitkilerinde gerçekleştirilen son tescillerle birlikte “Milli Çeşit Listesi”nde yer alan yerli tohum sayısı 1087’ye yükseldi.
Yeni tescil edilen çeşitlerin tahıllar, endüstri bitkileri, tıbbi ve aromatik bitkiler ile yemeklik tane baklagiller ve yem bitkileri kategorilerinde yer aldığı belirtildi.
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, tescilli yerli tohumların stratejik gıda arz güvenliğine katkı sunduğunu belirterek, üreticilerin maliyetlerini düşürürken gelirlerini artırdığını, aynı zamanda uluslararası rekabet gücüne sahip milli tohum tedarik sistemini güçlendirdiğini ifade etti.
Ayçiçeği ve Buğday İlk Sırada
Tescil edilen yeni yerli tohum çeşitleri arasında 15 çeşitle ayçiçeği hattı ilk sırada yer aldı. Ayçiçeğini 5 çeşit ile ekmeklik buğday takip etti.
Ayrıca pamuk, yer fıstığı, haşhaş ve nohutta ikişer; makarnalık buğday, arpa, çeltik, soya, aspir, patates, tütün, Aydın salebi, Muğla salebi, anason ve korungada ise birer yeni çeşit tescil edilerek üreticilerin kullanımına sunuldu.
Yeni çeşitlerin tarımsal verimliliğin artırılması, iklim koşullarına dayanıklı üretimin desteklenmesi ve yerli tohumculuğun geliştirilmesi açısından önemli katkılar sağlaması bekleniyor.
















