Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni Yatırım Teşvik Sistemi'ni duyurdu. Bakan Kacır, yaptığı açıklamada yeni sistemin yatırımcıların finansman yükünü azaltacağını ve yatırım iştahını artıracağını belirtti.
Yeni teşvik sistemi kapsamında, yatırımları hızlandırmak amacıyla finansman destekleri sağlanacak. Yatırım kredilerinde 11,5 ila 18,4 puan arasında faiz veya kar payı desteği ile yatırım tutarının %20'sine ve 240 milyon TL'ye kadar teşvikler sunulacak.
Bakan Kacır, yeni sistemin daha seçici ve odaklı olacağını vurgulayarak, en güçlü desteklerin "Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi" programında sunulacağını ifade etti. Bu kapsamda;
- Teknolojik Hamle ile yüksek katma değerli yatırımlara,
- Yerel Kalkınma Hamlesi ile her şehre özgü 4 yatırım konusuna,
- Stratejik Hamle ile belirlenen dış ticaret dengesini iyileştirici yatırımlar ile "dijital ve yeşil dönüşüm" yatırımlarına ayrıştırıcı teşvikler verilecek.
Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi kapsamındaki yatırımlar için öz kaynakla yapılacak makine alımlarına, makine bedelinin %25'ine, yatırım tutarının %15'ine ve 240 milyon TL'ye kadar nakdi destek sağlanacak.
Yeni teşvik sisteminde, Yatırıma Katkı olarak sunulan Kurumlar Vergisi indirimi, yatırım tutarının %20'si ila %50'si arasında olacak. Güncellenen Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Endeksi doğrultusunda istihdam teşvikleri 6 bölgede kademeli olarak uygulanacak. İstihdam teşvikleri daha yüksek limitlerde ve daha uzun sürelerde sunulacak. Özellikle 6. Bölge illeri, depremden yoğun etkilenen 65 ilçe ve Cazibe Merkezleri programındaki iller en yoğun istihdam teşviklerinden yararlanacak. Bu bölgelerdeki OSB'lerde çalışanların SGK primi işveren payları 14 yıl, çalışan payları ise 10 yıl boyunca hükümet tarafından karşılanacak.
İl merkezlerinden daha az gelişmiş olan 289 ilçeye bir ileri bölge teşviki sunularak, kalkınma ve refahın tüm ülkeye daha hızlı yayılması hedefleniyor.
Kapasite fazlası olan sektörlerde verimli olmayacak yatırımlar teşvik sistemi dışına çıkarılırken, desteklenecek yatırımlar "Hedef Sektörler" başlığı altında belirlendi. Programlarda tanımlanmamış sektörler ve ürün gruplarına yönelik yatırımlar teşvik edilmeyecek ve Genel Teşvik Sistemi sonlandırıldı. Bu değişiklikle, teşvik sistemi dışındaki sektörlerde kullanılan makine ve teçhizatın gümrük vergisi muafiyeti kaldırıldı ve yerli makine üreticileri korunmuş oldu.
Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi kapsamındaki yatırımlara OSB'lerde oluşturulan rezerv alanlarda uygun koşullarda yer tahsis edilecek. Ayrıca, 1. Bölgedeki makine ve teçhizatın 4., 5. ve 6. Bölgeye taşınmasıyla gerçekleşen yatırımlar için taşındıkları bölgedeki istihdam teşvikleri uygulanacak, böylece sanayi tesislerinin özellikle Marmara Bölgesi'nden Anadolu şehirlerine taşınması teşvik edilecek. OSB'lerde ve Endüstri Bölgelerinde gerçekleşen yatırımlara bir üst bölge illerinde uygulanan teşvikler sunularak planlı sanayileşme desteklenecek.
Yeni Yatırım Teşvik Sistemi'nin 31 Aralık 2030 tarihine kadar geçerli olacağı belirtildi.
Bugün Cumhurbaşkanımız Sayın @RTErdogan’ın imzasıyla Resmi Gazetede yayımlanan kararla yürürlüğe giren yeni YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ hayırlı olsun!
— Mehmet Fatih KACIR (@mfatihkacir) May 30, 2025
️ Yatırımları hızlandırmak üzere finansman destekleri sağlayacağız. Yatırım kredilerinde 11,5 ila 18,4 puan faiz/kar payı desteği… pic.twitter.com/4rg4ST3xXr