Sosyal Hizmetler Kanunu ve bazı diğer kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören teklif, 7 Nisan Salı günü Genel Kurul birleşiminde görüşülmeye başlanacak. Siyasi parti grupları, teklifin bu hafta yasalaştırılması için ortak hareket ediyor.
Teklifin Öne Çıkan Düzenlemeleri:
- Doğum izni süresi uzuyor: Kadınlara verilecek analık izni 16 haftadan 24 haftaya çıkarılacak. Düzenleme yürürlüğe girdiğinde, süresi dolmuş ancak doğumdan itibaren 24 haftalık süre tamamlanmamış olan personele talepleri halinde 8 hafta ilave izin verilebilecek.
- Koruyucu aile izni: Bir veya daha fazla çocuğa koruyucu aile olan memura, çocuğun teslim edildiği tarihten sonra isteği halinde 10 gün izin verilecek.
- Eşin doğum izni: İşçiye, eşinin doğum yapması durumunda verilecek ücretli izin 5 günden 10 güne yükseltilecek.
- Maddi destek: Yeterli geliri olmadığı değerlendirilen kadın ve çocuklara, geçici maddi yardım yapılmasına karar verilmemiş olması durumunda, ilgili kanunda belirtilen orana göre hiçbir kesinti yapılmaksızın net harçlık sağlanacak.
- Çocukların sosyal koruması: Çocukların kuruluş bakımına alınmaksızın ailesi veya yakını yanında bakımı ve desteklenmesi amacıyla koruyucu ve önleyici çalışmalar yürütülecek, ihtiyaç halinde bölgesel şartlar dikkate alınarak sosyal ve ekonomik destek sağlanacak.
- Dijital güvenlik önlemleri: Sosyal ağ sağlayıcılar 15 yaşını doldurmamış çocuklara hizmet sunamayacak ve gerekli yaş doğrulama tedbirlerini almakla yükümlü olacak. Oyun platformları ise derecelendirilmemiş oyunları sunamayacak.












