Bakanlıktan yapılan açıklamada, üretim, ihracat ve istihdam odaklı yapılarıyla serbest bölgelerin Türkiye’nin dış ticaretine ve katma değerli üretim hedeflerine güçlü katkı sunmayı sürdürdüğü belirtildi.
Ocak-nisan döneminde Türkiye genelindeki 19 serbest bölgede gerçekleştirilen faaliyetler, bölgelerin net ihracatçı yapısını, yüksek teknolojili üretim kapasitesini ve ekonomiye sağladığı döviz girdisini bir kez daha ortaya koydu.
Söz konusu dönemde ihracat ile ithalat arasındaki fark 1 milyar 511 milyon dolar fazla verirken, serbest bölgeler ekonomiye net döviz girdisi sağlamaya devam etti. Toplam satışlar içerisinde ihracatın payı yüzde 76,9 olarak gerçekleşirken, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 156,2 seviyesine ulaştı.
Serbest bölgelerin ihracatında orta-ileri teknoloji ürünlerinin payı yüzde 51,9, yüksek teknoloji ürünlerinin payı ise yüzde 7,3 oldu. Böylece toplamda teknoloji yoğun ürünlerin ihracattaki payı yüzde 59,2’ye yükseldi.
Bölgelerden Türkiye’ye yapılan satışlar dışında tüm ticaret yönlerinde artış yaşandı. İhracattaki yüzde 3,1’lik yükseliş ve Türkiye’den serbest bölgelere yapılan satışlardaki yüzde 7,4’lük artışın etkisiyle, bölgelerden Türkiye’ye satışlarda görülen yüzde 6,4’lük düşüş dengelendi. Böylece toplam ticaret hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,3 artarak 9,3 milyar dolara çıktı.
5 Serbest Bölgede Yüzde 10’un Üzerinde İhracat Artışı
Ege Serbest Bölgesi, ihracatını 113 milyon dolar artırarak 1 milyar 140 milyon dolara yükseltti. Yüzde 11’lik artış sağlayan bölge, toplam ihracatın yüzde 27,1’ini tek başına gerçekleştirdi.
Bursa Serbest Bölgesi ihracatını yüzde 32,5 artışla 673 milyon dolara çıkarırken, Antalya Serbest Bölgesi yüzde 10,8 artışla 233 milyon dolarlık ihracata ulaştı. Adana-Yumurtalık Serbest Bölgesi ise ihracatını yüzde 40,5 artırarak 193 milyon dolara yükseltti.
Başta Batı Anadolu, Bursa ve Adana-Yumurtalık olmak üzere toplam 5 serbest bölgenin ihracatında yüzde 10’un üzerinde artış kaydedildi.
Ege Serbest Bölgesi, yurt dışı ve Türkiye ile ticarette toplam 2,15 milyar dolarlık hacme ulaşarak toplam ticaretin yüzde 23’ünü tek başına gerçekleştirdi.
Adana-Yumurtalık ve Batı Anadolu serbest bölgelerinde ise dört ticaret yönünün tamamında artış yaşandı.
Nisan Ayında 85 Bin Kişiye İstihdam Sağlandı
2026 yılı nisan ayında 19 serbest bölgede faaliyet gösteren, 477’si yabancı olmak üzere toplam 1940 kullanıcı firma tarafından 85 bin 621 kişiye doğrudan istihdam sağlandı.
Toplam 2 bin 796 faaliyet ruhsatının 2 bin 97’si yerli, 699’u ise yabancı kullanıcılara tahsis edildi. Üretim konulu faaliyet ruhsatlarının toplam içerisindeki payı bir önceki yıla göre 0,1 puan artarak yüzde 44,5’e yükseldi.
Nisan ayında serbest bölgelerin ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 artarak 1 milyar 177 milyon dolara ulaştı. Aynı dönemde dış ticarette 438,5 milyon dolar fazla verildi ve bölgeler ekonomiye net döviz girdisi sağlamayı sürdürdü.
Toplam satışlar içinde ihracatın payı yüzde 76,8 olurken, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 159,4 seviyesinde gerçekleşti.
İhracatın teknolojik niteliğinde de güçlenme devam etti. Orta-ileri teknoloji ürünlerinin payı yüzde 52,3, yüksek teknoloji ürünlerinin payı ise yüzde 6,4 oldu. Böylece teknoloji yoğun ürünlerin toplam ihracattaki payı yüzde 58,7’ye ulaştı.
Serbest bölgelerin yurt dışı ve Türkiye ile gerçekleştirdiği toplam ticaret hacmi ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,6 artarak 1,92 milyar dolara yükseldi.
Nisan Ayının En Güçlü İhracat Artışı Bursa’dan
Bursa Serbest Bölgesi, nisan ayında ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre 54,2 milyon dolar artırarak 183,1 milyon dolara çıkardı ve yüzde 42’lik artışla en güçlü ihracat performansını sergileyen serbest bölge oldu.
Ege Serbest Bölgesi de ihracatını 41,5 milyon dolar artırarak 313,1 milyon dolara yükseltti ve serbest bölgelerin toplam ihracatının yüzde 26,6’sını tek başına gerçekleştirdi.
Mersin Serbest Bölgesi ihracatını yüzde 44,1 artışla 150,2 milyon dolara çıkarırken, Adana-Yumurtalık Serbest Bölgesi ise yüzde 90,4 artışla 67,8 milyon dolarlık ihracata ulaştı.
Adana-Yumurtalık, Antalya, Batı Anadolu, Bursa, Denizli, Ege, Gaziantep, İstanbul Endüstri, İstanbul İhtisas, İstanbul Trakya, Kayseri ve Mersin serbest bölgeleri olmak üzere toplam 13 serbest bölgede ihracat artışı kaydedildi.
Ege Serbest Bölgesi, nisan ayında yurt dışı ve Türkiye ile gerçekleştirdiği 579,3 milyon dolarlık ticaret hacmiyle toplam ticaretin yüzde 22,2’sini tek başına oluşturdu.
Ticaret Bakanlığı, serbest bölgelerin üretim, ihracat, teknoloji ve istihdam odaklı yapısını güçlendirmeye yönelik çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceğini bildirdi.
Serbest bölgeler, 2026 yılının ilk dört ayında ihracatını %3,1 oranında artırarak 4,2 milyar dolara yükseltti.
— T.C. Ticaret Bakanlığı (@ticaret) May 25, 2026
Serbest bölgelerden yapılan dış ticaretten, 2026 yılının ilk dört ayında ekonomiye 1,511 milyar dolar net döviz girdisi sağlandı.
(25.05.2026) pic.twitter.com/6kFeqB6Yv9















