SASKİ'nin bu teknolojik hamlesi, özellikle son 14 ayda elde edilen sonuçlarla dikkat çekiyor. Robotlar, 60 bin 700 metrelik hat taraması yaparak 780 farklı noktadaki arızayı milimetrik hassasiyetle belirledi.Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü, kanalizasyon sistemlerinde yaşanan arızalara modern bir çözüm getirerek hem zamandan hem de maliyetten tasarruf sağlıyor. Yüksek çözünürlüklü kameralara sahip kanal robotları sayesinde, 150 metre mesafeye kadar ilerleyerek boru çatlakları, kırıkları ve tıkanıklıklar nokta atışı tespit ediliyor. Operatörler tarafından uzaktan yönetilen bu robotlar, gereksiz kazıları önleyerek yolların ve kaldırımların zarar görmesini engelliyor.
2024’te 660 adreste arıza belirlendi!Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü, şehir altyapısını güçlendirmek için robot teknolojisini etkin bir şekilde kullanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl boyunca 30 bin metre kanalizasyon ve 20 bin metre yağmur suyu hattını robotlarla tarayan SASKİ ekipleri, 2025'in ilk iki buçuk ayında da 10 bin 700 metre hat görüntülemesi yaparak önemli bir başarıya imza attı.(1).jpeg)
.jpeg)
(1).jpeg)
Altyapı Sistemlerinin Sessiz Düşmanları
SASKİ'nin yaptığı taramalar, kanalizasyon hatlarının içindeki sorunların boyutunu gözler önüne serdi. Özellikle ıslak mendiller, yapısı gereği parçalanmadığı için borularda tıkanmalara yol açıyor. Pet şişeler ise boruların içinde birikerek su akışını engelliyor. Ağaç kökleri, boruların çatlaklarından içeri sızarak büyüyor ve boruları kırabiliyor. Donmuş yağlar, boruların iç yüzeyine yapışarak zamanla tıkanmalara neden oluyor. Gıda ambalajları ve kıyafet parçaları da borularda birikerek su akışını olumsuz etkiliyor.