Merhum hayırsever iş insanı Fahrettin Ulusoy'un adını yaşatacak olan "Samsun Üniversitesi Fahrettin Ulusoy Camisi", düzenlenen törenle ibadete açıldı.
.jpeg)
Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü'nde merhum hayırsever iş insanı Fahrettin Ulusoy adına yaptırılan caminin açılış töreni yoğun katılımla gerçekleşti.
Törene Samsun Valisi Orhan Tavlı, Samsun Milletvekili AK Parti MKYK Üyesi Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun Milletvekili Murat Çan, Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Nasıb Mahamalıye, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Mustafa Çetin, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı İshak Sağır, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Fahri Gülay, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, Samsun Barosu Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran, Önceki Dönem Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Önceki Dönem Milletvekili Hasan Hüseyin Ceylan, Ulusoy ailesinden Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, Merhum Fahrettin Ulusoy’un eşi ve Ulusoy Un Kurucu Ortağı Nevin Ulusoy, Ulusoy Çay Yönetim Kurulu Başkanı Onur Erhan Ulusoy, Sürmanşet Haber Medya Grubu İmtiyaz Sahibi ve Birlik Haber Ajansı (BHA) Samsun Bölge Müdürü Said Çetintaş, protokol üyeleri, akademik ve idari personel, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
%20(1).jpeg)
Açılış töreninde konuşan Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Ulusoy ailesine üniversiteye yaptıkları değerli katkılardan dolayı teşekkürlerini iletti. Rektör Aydın, “Bugün burada toplanmamızın hem bu dünyaya hem ahirete dönük bir nedeni var. Kıymetli iş insanı rahmetli Fahrettin Ulusoy Beyefendinin aziz ruhuna ithafen eşi Nevin Ulusoy hanımefendinin ve oğulları Onur Erhan Ulusoy ve Eren Günhan Ulusoy Beyefendilerin hayır ve hasenatıyla inşaatı tamamlanan Samsun Üniversitesi Fahrettin Ulusoy Camimizin ibadete açılış merasimine hepiniz hoşgeldiniz. Üniversitemize verdikleri desteklerden dolayı Ulusoy ailesinin kıymetli fertlerine canı gönülden teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.
Ulusoy ailesinin üniversiteye daha önce de desteklerde bulunduğunu hatırlatan Rektör Aydın, "Bugün açılışını yapacağımız Ballıca Kampüs Camimizden önce de başka desteklerini görmüştük. Ulusoy ailesi, Tıp Fakültemizin morfoloji laboratuvarına katkıda bulunmuşlardı. Allah kendilerinden razı olsun ve bundan sonra Ülkemize yapacakları nice katkılardan dolayı işlerini bereketlendirsin," şeklinde konuştu.
“Bu Eserin Mimarları Üniversitemiz Çatısı Altından Çıktı”Caminin mimari projesinin Samsun Üniversitesi Tasarım, Mimarlık ve Şehir Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlandığını belirten Rektör Aydın, mimarları Doç. Dr. Halil İbrahim Düzenli, Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Asım Divleli, Dr. Öğr. Üyesi Melek Kutlu Divleli ve Dr. Öğr. Üyesi Emin Selçuk Taşar'ın katkılarının "paha biçilemez" olduğunu söyleyerek:
“Caminin mimari projesi Üniversitemiz Tasarım, Mimarlık ve Şehir Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde hazırlandı. Mimarları, Mimarlık Bölümü öğretim üyelerimiz Halil İbrahim Düzenli, Abdullah Asım Divleli, Melek Kutlu Divleli ve Emin Selçuk Taşar hocalarımızdır. Bu güzel eserin ortaya çıkmasındaki katkılarına paha biçilemez. Cami projemiz ve kampüsümüzün diğer dönüşüm projelerine verdikleri yoğun emek için kendilerine ve tüm mimarlık bölümü öğretim elemanlarımıza şükranlarımı sunuyorum.” dedi.
"Ballıca'da Mimari Başarıya Dönüşen Miras"Rektör Aydın, Ballıca Kampüsünün adım adım geliştiğini ve güzelleştiğini ifade ederek, yaklaşık 40 yıllık tütün kurutma hangarlarının tamir edilip eğitim binalarına dönüştürüldüğünü ifade ederek şunları söyledi:
“Ballıca kampüsümüz, sizlerin de şahit olduğunuz üzere adım adım gelişiyor ve güzelleşiyor. Yaklaşık 40 yıllık tütün kurutma hangarlarını tamir ve tadilatan geçirerek eğitim amaçlı binalara dönüştürüyoruz. Bu dönüşümü yaparken mekan hafızasını korumak, ömrü dolmamış her malzemeyi tekrar kullanmak ve geri dönüşümünü sağlamak gibi ilkelerle Ülkemize ve Dünyaya örnek olacak bir kampüs inşa etmek niyetindeyiz. Zamanın ruhuna uyumlu, çevreci ve işlevsel bir kampüsün büyük adımlarını atmış durumdayız. Bizden sonra görevi devralacak olan arkadaşlarımıza en önemli mirasımız bu mekan hassasiyetimiz ve yaklaşımımızdır. Bu ilkelerle, 1000’er metrekarelik toplam 60 adet olan hangarın 30’unu yeniden işlevlendirerek kullanıma açtık. Çalışmalarımız ülke gündeminde de yer etmeye başladı. Mimarlık ve Tasarım Fakültemizin 1. ve 2. Hangarları ile 2023 yılında Necip Fazıl Mimarlık Ödülünü Cumhurbaşkanımızın elinden almıştık. Her adımımızda desteklerini gördüğümüz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’a, Hükümetimize, milletvekillerimize, valilerimize, Büyükşehir Belediye Başkanlarımıza, 19 Mayıs Belediye Başkanımıza ve elbette iş insanlarımıza şükran borçluyuz.”
“Cami Sadece Bir İbadet Mekânı Değil, Aynı Zamanda Bir Sanat Eseri”Rektör Aydın caminin yapılış hikayesini anlatarak, 2019 yılında kampüsün üniversiteye devrinden sonra planlama çalışmalarına başladıklarını, 2022'de cami kararlarını alıp projeleri hazırladıklarını belirtti. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve eski milletvekili Fuat Köktaş'ın projeyi sahiplenmesiyle Ulusoy ailesiyle buluştuklarını ifade eden Rektör Aydın:
"Caminin yapılış hikayesinden bahsetmek isterim. Ballıca Kampüsünün Üniversitemize 2019 yılının son aylarında gerçekleşen devrinden hemen sonra, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi hocalarımızla kampüs planlama çalışmalarına başlamıştık. Yıllara sâri planlamamız doğrultusunda, öğrenci sayımızın da artışıyla, aşamalı bir şekilde planımızı uygulamaya koyulduk. 2022 yılında caminin ilk kararlarını almaya başladık ve projelerini hazırladık. Planlarımızı ve cami projemizi çeşitli ortamlarda anlatmaya başladık. Yükseköğretim Kurulu Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar ve Samsun eski milletvekilimiz Fuat Köktaş’ın projeyi sahiplenmeleri ile Ulusoy ailesiyle buluştuk. Her ikisinden de Allah razı olsun. Kendilerine ne kadar teşekkür etsek azdır. 2024 yılının Ocak ayında inşaata başladık, 2025 yılının Mayıs ayında yani bugün açılışını yapıyoruz. Rabbimize sonsuz hamdolsun. İnşaat sürecinde son derece uyumlu bir süreç yaşadık. Mimari projemizin hususiyetlerini anlayan ve her türlü maddi desteği vermekte imtina etmeyen bir hayırseverimiz vardı. Ortaya çıkan bu güzel eserde mimar hocalarımızın tasarımlarının yanısıra en önemli pay şüphesiz onlarındır. Eserin, sadece bir cami değil aynı zamanda mimari bakımdan ülkemize örnek teşkil edecek bir sanat eseri olarak vücud bulmasına imkân sağlayan Ulusoy ailesine ve Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy Beyefendiye böylesine hassas ve incelikli tavırlarından dolayı ayrıca teşekkür ediyorum. İnşaatın yapım işini üstlenen Vektör Kuvvet yetkililerine ve çalışanlarına da müteşekkirim.” açıklamasında bulundu.
“Birlik İçinde Çokluk” Fikriyle Şekillenen Mimari Yaklaşım”Rektör Aydın, caminin tasarım felsefesini açıklayarak,
"birlik, çokluk, hareket, her yöne açık olma" kavramlarının esas alındığını belirtti. Samsun çatılı camilerinden, özellikle Çarşamba Göğceli Camii'nin vakur duruşundan ilham alınan camide tek çatı altında 17 mekanın toplandığını belirten Rektör Aydın konuşmasında şu bilgilere yer verdi:
“Cami tasarımının felsefi arkaplanını, birlik, çokluk, hareket, her yöne açık olma ve yapı malzemelerinin tektonik karakterleri gibi kavramlar oluşturmaktadır. Biçimsel ilhamını Samsun çatılı camilerinden alan, özellikle Çarşamba Göğceli Camii'nin vakur duruşuna gönderme yapılan camide tek çatı altında 17 mekan toplanmıştır. Bu hâl, birlik içinde çokluğun mekansal temsili olarak nitelenebilir. Hareket kavramı, insanın yürüyüşü esnasında süreklilik unsurlarını kaybetmeden çevresinin biteviye değişimini ifade etmektedir. Bu fiziksel yolculuk, aynı zamanda, her durak noktasında yani içerisine girilen her mekanda varlığa, tabiata insana ve ibadete dair farklı durumların tebellür ettiği bir iç yolculuktur. Bu itibarla, camide, her kullanıcının kendi iç yolculuğuna imkan tanıyan, kullanıcının tercihlerine göre şekillenen, her yöne açık yürüyüş güzergahları oluşmaktadır. Kuzeyden güneye, güneyden kuzeye, doğudan batıya, batıdan doğuya, aşağıdan yukarıya, yukarıdan aşağıya ve her birinin kesişim noktalarında yön değiştirmeye ve güzergahları çeşitlendirmeye dönük bir imkan ve yürüyüş... Caminin mekan organizasyonu, malzeme, renk ve hat tercihleri 12 ile 17. yüzyıllar arası zaman diliminde vücuda getirilen eserlerden nüveler barındırmaktadır. Mimar Turgut Cansever'in fikriyatı ve uygulamaları ise yol gösterici olmuştur. Mihrap cephesi altıgen çinileri el yapımı olarak Konya'da, şeşhane zemin tuğlaları Çorum'da yapılmıştır. Taşları Sivas'tan getirilmiştir. Taş duvar ustaları Bodrum'dan, mihrap, minber ve vaaz kürsüsü mermer ustaları Bayburt'tan, ana ahşap giriş kapısı ustaları Konya'dan, ahşap mahfiller ve diğer ahşap işleri Samsun'dan, çelik işleri ustaları Samsun'dan gelerek ustalıklarını sergilemişlerdir. Caminin hattatı Nurullah Özdem, kalemkârıSami Beyazıt ve çini sanatçısı Fatma Şan ise İstanbul'un kıymetli sanatkârlarıdır.”
“Camiye Gönül Veren Herkese Ve Samsun Halkına En Kalbi Şükranlarımı Sunuyorum”Rektör Aydın konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Konuşmama son vermeden önce Ulusoy Un ile işleri koordine eden değerli İsmail Güdül ve mali müşavir Mehmet Karabacak’a Samsun Üniversitesi Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Kemal Gündoğdu’ya, gerek caminin temel atma töreni gerekse bugün aramızda olan siz değerli gönül dostlarımıza ve elbette Samsun Üniversitesine sahip çıkan Samsun halkına ve tüm çalışma arkadaşlarıma da en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Burası bir kampüs camisi. Kullanıcıları ise öğrencilerimiz, idari ve akademik personelimiz olacak. İbadet vakitlerinde ibadete, ders aralarında bireysel ve toplu çalışmaya, dinlenmeye ve kulüp etkinlikleri gibi bir çok kullanıma imkan sağlayan, adeta külliye gibi işlev görecek olan böyle bir mekanın açılışını yapıyor olmaktan dolayı ziyadesiyle mutluyum.Kendi adıma söylemek isterim ki, kurucu rektör olarak görevdeyken böyle bir esere katkı vermek, bana tarifi imkansız duygular yaşatıyor. Umudum ve duam odur ki, camideki her duadan nasibimiz olur. Camimizin hayırlar getirmesini niyaz ediyorum. Davetimize icabet ettiğiniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
(1).jpeg)
Merhum iş insanı Fahrettin Ulusoy'un eşi Nevin Ulusoy, eşinin aziz hatırasını yaşatmak amacıyla Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü'nde yaptırılan Fahrettin Ulusoy Camii'nin açılış töreninde duygusal bir konuşma yaptı. Açılışın onurunu ve manevi huzurunu yaşadığını belirten Nevin Ulusoy, eserin bir bilim yuvasına nasip olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Eşini "inanan, çalışkan, her zaman başkalarının iyiliğini kendi menfaatinin önüne koyan, değer üretmeyi ilke edinmiş, kalbi iyilikle dolu bir insan" olarak tanımlayan Ulusoy, merhum eşinin iyilik yapmayı sessizlikle sevdiğini vurguladı. Fahrettin Ulusoy Camii'nin de tıpkı eşi gibi sade ama derin anlamlar taşıdığını ifade etti.
Nevin Ulusoy, "Eserin bilim yuvası olan Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü gibi bir yere nasip olmasından da ayrıca mutlu olduk. Fahrettin inanan, çalışkan, her zaman başkalarının iyiliğini kendi menfaatinin önüne koyan, değer üretmeyi ilke edilmiş, kalbi iyilikle dolu bir insandı ama iyilik yapmayı sessizlikle severdi. Onun ismini taşıyan bu cami, tıpkı kendisi gibi sade ama çok derin anlam taşıyor." şeklinde konuştu.
.jpeg)
Törene AK Parti Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz, CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy, Ulusoy Çay Yönetim Kurulu Başkanı Onur Erhan Ulusoy ve eski AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş ile merhum Fahrettin Ulusoy'un arkadaşları da katılarak selamlama konuşmaları gerçekleştirdi.
.jpeg)
Konuşmaların ardından, mimarisiyle Çarşamba ilçesindeki tarihi Göğceli Çivisiz Camisi'ne benzetilen Samsun Üniversitesi Fahrettin Ulusoy Camii dualarla ibadete açıldı.