İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kurban Bayramı tatili süresince Türkiye genelinde meydana gelen Trafik kazalarına ilişkin detaylı bir açıklama yaparak, acı bilançoyu kamuoyuyla paylaştı. Bakan Yerlikaya'nın verdiği bilgilere göre, bayram tatili boyunca toplam 3 bin 913 trafik kazası yaşandı. Bu kazalarda olay yerinde 44 vatandaşımız hayatını kaybederken, 6 bin 370 vatandaşımız da yaralandı.
İhlallerin Dağılımı ve Ölümcül Kazaların Detayları
Bakan Yerlikaya, hayatını kaybeden 44 kişinin karıştığı kazalarda 54 ayrı trafik kuralı ihlalinin tespit edildiğini belirtti. Bu ihlallerin dağılımı ise şu şekilde:
- %48,1'i hız ihlali
- %18,5'i şerit izleme ve değiştirme
- %14,9'u geçiş önceliği ihlali
- %3,7'si dönüş kurallarına uymama
- %1,8'i arkadan çarpma
- %13'ü diğer trafik kuralı ihlalleri
Yerlikaya, can kayıplarının 18'inin yerleşim yeri içinde, 26'sının ise yerleşim yeri dışında meydana geldiğini vurguladı. Özellikle otoyollardaki radar uygulamalarının can kayıplarını azalttığına dikkat çeken Bakan, hız sınırının 140 km/sa olduğu otoyollarda hiç can kaybı yaşanmamasının sevindirici olduğunu aktardı. Hız sınırının 130 km/sa olduğu otoyollarda ise maalesef 2 vatandaşımız hayatını kaybetti. Buna karşılık, radar uygulamasının daha seyrek olduğu, hız sınırının 50 ila 80 km/sa arasında değiştiği yerlerde 22, 90 ila 110 km/sa arasında değiştiği yerlerde ise 20 vatandaşımızın yaşamını yitirdiği belirtildi.
Kazalarda hayatını kaybeden 44 kişiden 14'ünün motosiklet sürücüsü veya yolcusu olması da dikkat çekici bir diğer detay oldu. Ayrıca, İzmir'de 5 vatandaşımızın hayatını kaybettiği kazada, sürücünün ehliyetine alkollü araç kullanmaktan 3 kez işlem yapıldığı ve kaza tarihinde sürücü belgesinin geçici olarak geri alınmış olduğu tespit edildi. İçişleri Bakanlığı, meydana gelen tüm ölümlü trafik kazalarını tek tek incelediğini ve ayrıntıların kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu.
Yoğun Denetimler ve Gelecek Adımlar
İçişleri Bakanlığı, 30 Mayıs - 11 Haziran tarihleri arasında 13 gün boyunca "Yolun sonu bayram olsun" sloganıyla trafik güvenliğini en üst seviyeye taşıdıklarını ifade etti. Bu hedef doğrultusunda 68 bin 829 polis ve jandarma personeli görevlendirildi. Bu süre zarfında 1.485 mobil radar ile hız kontrolleri yapıldı, drone ve helikopterlerle 6 bin 339 saat havadan denetim gerçekleştirildi. Şehirlerarası yolcu taşıyan otobüsler ise 3 bin gizli yolcu ile denetlendi.
Bayram tatili boyunca bir günde ortalama 500 bin 704 aracın yüz yüze denetimi yapıldı. Günde ortalama 15 bin 153 araca hız nedeniyle cezai işlem uygulandı; bunların 2 bin 688'i otoyollarda, 12 bin 465'i ise diğer yollarda gerçekleşti.
Bakan Yerlikaya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile birlikte karayollarındaki uyarı levhalarıyla ilgili bir inceleme komisyonu kurduklarını da duyurdu. Bu komisyonun, seyir hızını düşüren hız uyarı levhalarını tekrar gözden geçireceği belirtildi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, trafik kazalarında hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi. Bakan, trafik denetimlerinin amacının cezai işlem uygulamak değil, can kaybını önlemek olduğunu bir kez daha vurguladı. Yerlikaya, trafik kurallarına uyan tüm vatandaşlara, bayram demeden gece gündüz demeden denetimleri aksatmayan emniyet ve jandarma teşkilatlarına, sahada süreci yöneten valilere ve kaymakamlara teşekkür etti.