Kızılırmak Havzası'nda yer alan 14 ilin (Samsun, Çorum, Aksaray, Amasya, Ankara, Çankırı, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Sivas, Sinop ve Yozgat) katılımıyla Kızılırmak Havza Su Kurulu Toplantısı Samsun'da düzenlendi.
Samsun Valisi Sayın Orhan Tavlı'nın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Çorum Valisi Sayın Ali Çalgan, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Satuk Buğra Fındık ile havzadaki 14 ilden bölge ve il müdürleri iştirak etti.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Tavlı, Kızılırmak Havzası'nın kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış, bereketli topraklarıyla Anadolu'da binlerce yıldır tarımsal üretimin kaynağı olduğunu vurguladı. Kızılırmak'ın Sivas'tan doğup 14 ili kapsayan geniş bir coğrafyanın can damarı olduğuna dikkat çeken Vali Tavlı, nehrin havzasındaki illere hayat verdiğini ve tarımsal ekonominin temelini oluşturduğunu ifade etti.
Vali Tavlı, Kızılırmak Havzası'nın zirai potansiyelinin sadece bölge ekonomisi için değil, ülkenin gıda güvenliği ve ihracat kapasitesi için de vazgeçilmez bir öneme sahip olduğunu belirtti. Çiftçilerin ürettikleriyle ülkenin kaliteli, temiz ve güvenli gıda ihtiyacını karşılamaya devam ettiğini söyleyerek, çiftçilere teşekkürlerini iletti.
Konuşmasında iklim değişikliği ve su kirliliğinin Kızılırmak Havzası'nı tehdit ettiğine dikkat çeken Vali Tavlı, artan sıcaklıklar, düzensiz yağışlar ve insan faaliyetlerinin neden olduğu kirliliğin nehrin debisini düşürdüğünü ve su kalitesini olumsuz etkilediğini dile getirdi. Gelecek nesillere kuruyan nehir yatakları bırakmamak adına hızlı ve etkin adımlar atılması gerektiğini vurguladı.
Vali Tavlı, suyun ve tarıma uygun toprağın öneminin her geçen gün arttığını belirterek, suyun her damlasının kıymetinin bilinmesi ve tasarruflu kullanılması gerektiğini ifade etti. Tarımsal sulamadan sanayiye kadar her alanda su verimliliğini artırıcı ve kirliliği önleyici tedbirlerin hızla hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Samsun özelinde organize sanayi ve teknoloji bölgelerinde Yeşil Dönüşüm çalışması başlattıklarını da aktardı.
Kızılırmak Havzası'nın korunması ve sürdürülebilir yönetiminin ortak sorumluluk olduğunu vurgulayan Vali Tavlı, toplantıya katılanlara teşekkür ederek, alınacak kararların hayırlı olmasını diledi.
Vali Tavlı'nın konuşmasının ardından Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Satuk Buğra Fındık tarafından Kızılırmak Havzasında Su Kirliliği Problemleri konulu bir sunum gerçekleştirildi. Toplantının devamında 2024 Yılı Kızılırmak Havza Su Kurulu Toplantısı'nda alınan kararların takibi/değerlendirilmesi ve havzada yer alan illerin 2025 yılı İl Su Kurulu Toplantılarında alınan kararlardan öne çıkan hususlar görüşüldü.