İsrail, Gazze'ye insani yardım taşıyan ve uluslararası sularda alıkoyduğu Madleen gemisinde bulunan 12 insan hakları aktivistinden 4'ünü sınır dışı etmeye başladı.
Sınır dışı edilmeyi kabul edenler arasında İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'in de bulunduğu belirtildi. Sınır dışı evraklarını imzalamayı reddeden 8 aktivistin ise mahkemeye çıkarılacağı açıklandı.
Detaylar ve Tepkiler:
İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, alıkonulan aktivistler ülkelerine gönderilmek üzere Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'na getirildi. Avukatları aracılığıyla hukuki temsilciliği üstlenen İsrailli hak örgütü Adalah, 12 aktivistten 11'iyle avukatlarının görüştüğünü ve 4 aktivistin ülkeyi terk ettiğini ya da etmek üzere olduğunu bildirdi. Kalan 8 aktivistin gözaltında tutulduğu ve sınır dışı kararına itiraz ettikleri için bugün Göç Mahkemesi'ne çıkarılacakları belirtildi.
İsrail İçişleri Bakanı Moshe Ariel, 12 aktivist hakkında ülkeye giriş yasağı uygulanması talimatı verdiğini duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanlığı, Greta Thunberg'in uçağa bindirilirken elleri arkadan bağlı ve kabinde yolcu koltuğunda elleri serbest oturduğu bir fotoğrafını paylaştı.
Uluslararası Tepkiler:
- Avrupa Parlamentosu (AP): AP Sözcüsü Delphine Colard, Gazze'ye insani yardım taşıyan ve içinde AP milletvekili Hassan'ın da bulunduğu Madleen gemisinin İsrail tarafından alıkonulmasını kınadı. Colard, AP'nin tüm üyelerinin korunması ve refahının en büyük öncelik olduğunu vurguladı ve durumun güvenli bir şekilde çözülene kadar tüm taraflarla iletişimde kalınacağını belirtti.
- Slovenya: Slovenya Dış ve Avrupa İşleri Bakanlığı, Madleen gemisinin alıkonulmasının "Gazze'de felaket seviyesine ulaşan insani krizin keskin bir hatırlatıcısı" olduğunu ifade etti. Açıklamada, Gazze'de ateşkesin sağlanması ve güvenli, büyük ölçekli insani yardımın ulaştırılmasının önemini koruduğu vurgulandı.
- Endonezya: Endonezya Dışişleri Bakanı Sugiono, İsrail'in Madleen gemisini uluslararası sularda durdurmasını "şiddetle kınadığını" belirtti. Sugiono, bu durumun uluslararası hukukun ihlali olduğunu ve Gazze'ye yardımların engelsiz olarak ulaştırılması gerektiğini vurguladı. İsrail'in hem kara hem de deniz yardımlarını kısıtlamasının "toplu cezalandırma" olduğunu ve açlık riskini artırdığını ifade etti.
- Malezya: Malezya Dışişleri Bakanlığı, Madleen gemisinin İsrail tarafından alıkonulmasından derin endişe duyduğunu kaydetti. Açıklamada, geminin durdurulmasıyla "en savunmasız" durumdaki insanlara ulaştırılacak yardımların kasıtlı ve acımasız şekilde engellendiği belirtildi. Gazze'ye yönelik ablukanın "acımasız ve barbarca bir eylem" olarak tanımlandığı açıklamada, Gazze halkına insani yardımların engelsiz şekilde ulaştırılması çağrısı yapıldı.
"Özgürlük Filosu Koalisyonu" adlı sivil toplum kuruluşunun Gazze'ye yönelik ablukayı kırmak ve bölgeye yardım götürmek amacıyla düzenlediği misyon çerçevesinde 18 metrelik Madleen gemisi, 1 Haziran'da İtalya'nın Katanya kentinden Gazze'ye doğru yola çıkmıştı. Gemide, Avrupa Parlamentosunun Fransız üyesi Rima Hassan, Almanya vatandaşı Yasemin Acar, Türkiye'den Hüseyin Şuayb Ordu, Brezilya'dan Thiago Avila, İspanya'dan Sergio Toribio, Hollanda'dan Marco van Rennes, Fransa'dan Baptiste Andre, Reva Viard, Pascal Maurieras ve Yanis Mhamdi, İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg ve gazeteci Omar Faiad bulunuyordu. Aktivistler, İsrail ordusunun müdahale etmesi durumunda barışçıl tutumlarını sürdüreceklerini ve direniş göstermeyeceklerini duyurmuştu. İsrail ordusu dün Madleen gemisine müdahale etmişti.