TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Dr. Mehmet Muş'un girişimleriyle Samsun'da adalet hizmetlerine önemli yatırımlar yapıldı. Adli Tıp Kurumu'nun yeni binası hizmete açılırken, Adalet Kampüsü'nün de temeli Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından atıldı. Ayrıca, Adliye Lojmanları da teslim edildi.
amsun Adli Tıp Grup Başkanlığı Hizmet Binası'nın açılış töreninde konuşan Bakan Tunç, bugün Milli Mücadele'nin meşalesinin yakıldığı, kurtuluşun ilk adımının atıldığı Samsun'da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.Samsun'a 3 defa geldiğini belirten Adalet Bakanı Tunç, "Adli Tıp Kurumu'nun açılışı ve mahkemelerin temel atma töreni için bir aradayız, zamanında yapmayı ve Samsunluların hizmetine sunmayı Rabbim nasip eder. Samsun'umuz çok önemli bir şehrimiz. Samsun milli iradeye destek veren ve Sayın Cumhurbaşkanı'mıza son seçimlerde yüzde 65 oranında çok büyük destek veren ve yerel seçimde de bu desteği artırarak sürdüren bir şehrimiz. Bu desteğin karşılığını yerine getirmek o kadar kolay değil. Biz Samsunlu hemşehrilerime şükran borçluyuz. Ne yapsak azdır ama son zamanlarda özellikle hükümetimizin ve yerel yönetimlerin çok önemli hizmetleri var burada. Büyük eserler gerçekleştiriliyor. Samsun'un bir şansı Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Samsun Milletvekili Mehmet Muş. Milletvekillerimiz, sayın valimiz ve yerel yöneticilerimizle el ele Ankara'da daha güçlü noktada Samsun'a yatırımların gelme noktasında büyük bir avantaj. Gördüğünüz bu temel atma ve açılış programlarını gerçekleştiriyorsak özellikle onların takibi sayesinde. Sayın bakanımızın, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanımızın daha başından beri yatırım programına alınması konusunda büyük hizmetleri oldu." diye konuştu.
.jpeg)
Adli Tıp Kurumu Yeni Binası Hizmete Girdi
Yaklaşık bir buçuk yıl önce temeli atılan Samsun Adli Tıp Kurumu Grup Başkanlığı Hizmet Binası, düzenlenen törenle açıldı. 13 bin 634 metrekare kapalı kullanım alanına sahip olan bina, bodrum, zemin ve 2 kattan oluşuyor. Kimya, Biyoloji, Trafik, Morg, Fizik ve Adli Bilişim İhtisas Daire birimlerini bünyesinde barındıran yeni bina, Samsun, Ordu, Tokat, Çorum, Amasya ve Sinop illerine hizmet verecek.
Bakan Tunç, şunları kaydetti:"Tabii adaletin tecellisi için sadece mekanlar elbette ki yetmez. Biz bu açılışı gerçekleştirirken, adalet binalarının temellerini atarken, açılışlarını yaparken, 'binalarla olmaz, taş yapıların arasında adalet olmadıktan sonra neye yarar' şeklinde eleştiride bulunanlar da var. Biz adaletin hem fiziki hem teknolojik imkanlarını artırıyoruz hem de o binaların içinde adaletin hakkıyla tecilli edebilmesi için başta toplumun ihtiyacına cevap veren mevzuatın iyileştirilmesi, çağın gereklerine uygun hale getirilmesi için 23 yıldan bu yana Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde büyük gayret gösteriyoruz. Diğer yandan da o binalarda o mevzuatı olaylara ve vatandaşlara uygulayan yargı mensuplarının da hem nitelik hem nicelik açısından adalet personeliyle beraber güçlendirmesi için çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. Onu 23 yıldan bu yana yapıyoruz. Yani 3 temel unsuru da eksik bırakmadan yolumuza devam ediyoruz. Çünkü hukuk devletinin temeli adalettir. Adaletin tecellisi için hukuk devleti şarttır. Hukuk devletinin adaleti gerçekleştirilebilmesi için elbette ki fiziksel mekanlar da önemlidir. Teknolojik imkanlar da önemlidir. İhtiyaca cevap veren mevzuat da önemlidir. Anayasasından kanunlarına varıncaya kadar en önemlisi de insandır. Kürsüde görev yapacak hakimlerimiz, savcılarımız ve savunmanın temsilcisi olan avukatlarımız önemlidir. Hukuk devletinin 3 sac ayağı var. Yasama, yürütme ve yargı. Yargının da üç sac ayağı var. İddia, hüküm ve savunma. Anayasa'da o vesayetçi ruhu ne kadar azaltmaya çalışmışsak da neticede darbeciler tarafından yazdırılmış bir anayasa. 1982'den bu yana madde sayısı kadar neredeyse değişikliğe uğrayan bir anayasa. O nedenle bizim hedefimiz inşallah önümüzdeki süreçte yeni bir anayasa. Türkiye Yüzyılı'na adım attığımız bu anlamlı dönemde anayasamızı tamamen vesayetçi ruhtan arınmış, milletin temsilcileri tarafından yazılmış, darbeciler tarafından değil demokratik sivil herkesin kendi içinde bulduğu ve temel hak özgürlükleri öne alan katılımcı toplum sözleşmesi bir anayasayı da yaptığımız zaman milletimize olan borcumuzu da ödemiş olacağız. İnşallah bunu da gerçekleştiririz.".jpeg)
.jpeg)
Adalet Kampüsü'nün Temeli Atıldı
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, açılış töreninin ardından Adalet Kampüsü'nün temelini attı. Tunç, "Bu binalar adaletin hizmetine, yargı hizmetlerinden daha da memnun olabilmesi, hem personel hem vatandaşlarımızın daha iyi hizmet alabilmesi için yapılan çalışmalar. Adalet, herkese hakkı olanı verebilmektir. Yargımız kutsal bir görevi gerçekleştiriyor. Kurum ve binaların da bu kutsal binalara uygun olması gerekir. Adalet binayla olmaz diyenler için mevzuatın iyileştirilmesi için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu binalarda o mevzuatın hem nitelik hem nicelik açısından gerçekleştirebilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.
Adliye Lojmanları Teslim Edildi
Ayrıca, Adliye Lojmanları da düzenlenen törenle teslim edildi.
Adaletin etkin bir şekilde ve makul sürede tecellisine önemli katkı sunan Adli Tıp Kurumumuzun kapasitesini geliştirmeye ve güçlendirmeye devam ediyoruz.
— Yılmaz TUNÇ (@yilmaztunc) May 9, 2025
Bir buçuk yıl önce temelini attığımız, #Samsun Adli Tıp Kurumu Grup Başkanlığı Hizmet Binasının açılışını düzenlediğimiz… pic.twitter.com/VHmHC0m0CG